Diferente intre Piata Universitatii 1990 si Romania demonstratiilor din 2012


Diferentele dintre piata universitatii din 1990 si piata universitatii 2012 (in fapt romania 2012 deoarece demonstratiile au loc la scara nationala!)  de astazi sunt multe si de esenta.

1990:

 •   toleranta fata de manifestatie a fost maxima, chiar daca din punct de vedere democratic blocarea unei strazi nu este acceptabila.
 •   cerintele „democratice ale pietei universitatii se reduceau de fapt la una singura „punctul 8” ceea ce mai simplu de tradus insemna „Jos Iliescu”. adica impiedicarea domniei sale de a participa democratic la alegeri libere. in sine interzicerea pe criterii politice a unei persoane sa participe la alegeri nu are nimic de-a face cu democratia. si cui sa interzici? dn. iliescu care, printre cei foarte putini avusesera curajul sa spuna NU regimului comunist si care traia permanent sub supravegherea securitatii. in aceste coditii sa-i interzici dansului interzicerea participarii la alegeri era o marsavie!
 •   multitudinea „intelectualilor” cu trecut patat sau care nu se remarcasera cu nimic in comunism si care peste noapte au devenit „democrati, anticomunisti”. ii vedem astazi pe aceeasi „intelectuali”, „intelectualii lui basescu” ca denigreaza piata universitatii de astazi. vedem astfel ca nu inaltele percepte ale democratiei i-au animat pe acestia in 1990!
 •   13 iunie a fost o incercare de lovitura de stat, in forta a unor autoritati noi alese prin alegeri libere, cu 86% – presedinte, 70 FSN.
 •   agresivitatea evidenta a discursurilor pietei…(„iliescu du-te acasa ca-i nevasta canceroasa!”). acest tip de agresivitate nu a fost sanctionata si descurajata atunci de cei care demonstrau in piata. aceasta agresivitate a stat atunci la baza manifestarilor violente din 13 iunie (golaniada) care au dus la incendierea televiziunii si a catorva sedii de institutii.
 •   12, 28 ianuarie 1990 etc. presa favorabila opozitiei de atunci (romania libera etc…) punea totdeauna violentele in spatele FSN, securistilor etc…Nu condamnau acele violente (sic!) ci le puneau pur si simplu in seama altora chiar in fata evidentei. Nu demonstratiile pasnice erau scopul, ci preluarea in forta a puterii.
 •   asa zisa mineriada (14-15 iunie) nu a fost altceva decat reactia, regretabila, a multor categorii de cetateni (printre care mineri, dar nefiind majoritatea) carora nu li se respecta vointa exprimata prin vot democratic. punct.

2012:

 •   demonstratia are substanta democratica. principale concepte democratice sunt puse sub semnul intrebarii: alegeri libere si corecte, coruptia generalizata si incurajata politic, furtul pe fata in parlament fara consecinte in plan politic sau penal, nerespectarea constitutiei, ditrugerea autoritatii institutiilor statului (parlament, sindicate..), lipsa dialogului social, tendinte dictatoriale etc…
 •   orice fel de agresivitate este respinsa din start si nu este tolerata. tuturor (putere, opozitie, presa partizana sau nu) le este clar ca violenta nu este o solutie!
 •  legitimitatea puterii politice este foarte scazuta. majoritatea parlamentara este urmare a „traseismului politic” incurajat de o putere abuziva.
 •   putem caracteriza in multe aspecte regimul Basescu ca fiind regimul ales in mare parte de catre urmasii politici ai pietei universitatii din 1990. aceeasi lipsa de toleranta, violenta verbala, mimarea dialogului, discurs mincinos. uitati-va la „intelectualii lui basescu”, fosti membri de seama ai pietei universitatii din 1990! acesti oameni nu au avut (in 1990) dar nici astazi nimic de-a face cu democratia…minciunile pe care le debiteaza astazi le-au debitat si in 1990!

Iata cateva deosebiri esentiale intre 1990 si 2012…locul este acelasi – piata universitatii- (nu numai…in 1990 demonstratiile erau aproape exclusiv in Bucuresti, Timisoara – astazi sunt in toata tara, inca un argument pentru faptul ca astazi scopul acestora este cu adevarat democratia si nu  lupta pentru putere ca in 1990…..)
Faptul ca in 1990 erau mai multi demonstranti nu este important…multi, dar fosti informatori, intelectuali tarzii anticomunisti, idealisti etc…
Sa nu facem insa greseala sa absolutizam si sa personalizam demonstratiile de strada. Citesc deseori in presa ca X sau Y au fost legitimati sau nu, respinsi, huiduiti, aplaudati..etc in „piata”. De parca piata in sine ar avea functiunea unui Oracol care ne arata „drumul de urmat”, „adevarul”. De aici si pana la teoria cu demonstratii impotriva „clasei politice” nu este decat un simplu pas. Cei din piata sunt oameni cu bune si rele si ca atare sunt supusi greselii si „teoriei multimilor” 🙂 Dimpotriva, clasa politica, solutiile politice, respectarea pana la virgula a democratiei, justitie corecta si libera, intarirea rolului parlamentului, dialogul ar trebui sa fie invatamintele pe care le putem trage din demonstratiile recente.
Scopurile sunt importante…astazi vrem pur si simplu alegeri libere si corecte…ca suntem putini nu este rau…simt insa ca este ceva mult mai profund decat in 1990!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: